0516-432190 / 0516-432697 of 06-51816421 info@alert-groep.nl

Over in het buitenland aangeschafte spullen moet u soms nog een keer belasting betalen in Nederland. Het eerste onderscheid maakt u tussen gekocht in een EU land of in een niet-EU land. Een EU land is een land dat lid is van de EU (op dit moment 28 lidstaten). Daar hebben we het eerste probleem al. Namelijk niet alle landen in Europa zijn lid. Belangrijke niet-leden zijn Noorwegen en Zwitserland. Belangrijke wel-EU landen maar zonder euro zijn Denemarken, Kroatië, Zweden en Engeland.

Goederen gekocht in EU landen mogen belastingvrij Nederland binnen al zijn hierop wel uitzonderingen. Die uitzondering geldt o.a. voor (te veel) alcohol en sigaretten maar ook voor nieuwe auto’s en boten. Te veel is bijvoorbeeld meer dan 110 liter bier, 10 liter sterke drank of 800 sigaretten. Je betaalt dan accijnzen over de waarde van de goederen. Over de waarde van de goederen + de accijnzen ook nog eens btw.

Als nieuwe auto geldt een auto van minder dan 6 maanden of minder dan 6.000 km gereden. Voldoet de auto aan één van beide criteria dan wordt die als nieuw beschouwd. Je betaalt in dat geval Nederlandse btw en Bpm. 

Voor goederen gekocht in niet-EU landen zoals bijvoorbeeld Noorwegen, Zwitserland, Verenigde Staten gelden strengere regels. Koopt u in die landen voor meer dan € 430 aan goederen dan moet u dat aangeven. U betaalt over de waarde van die goederen invoerrechten en over de waarde + de invoerrechten nog eens btw. Koopt u meer dan 1 liter sterke drank dan betaalt u invoerrechten, accijnzen en over de waarde van de drank + invoerrechten + accijnzen nog eens btw.

Maar … met de juiste kennis van zaken kunt u nog steeds voordelig aankopen doen in het buitenland.